Pris för fönsterbyte

Om du är i färd med att byta fönster i ditt hus, är priset för fönsterbytet så klart en viktig punkt i planeringen. Fönsterpriserna varierar kraftigt på marknaden och beror mycket på vilken typ av fönster du väljer. Först och främst ska du bestämma vilken typ av karmar du vill ha – de vanligaste alternativen är trä, aluminium eller PVC. Numera finns det dock även fönster med träkarmar, som är belagda med aluminium – vilket minskar behovet av underhåll, men ändå behåller den genuina känslan hos ett träfönster. Väljer du fönster med ytbehandlade karmar blir dock priset för fönsterbytet oftast lite högre, men det tjänar du i i regel in i längden eftersom du inte behöver underhålla dem lika frekvent som rena träfönster.

Fönsterbyte – pris för olika tjocka glas

Priset för ett fönsterbyte påverkas också i hög grad av vilken typ av fönsterglas du väljer. Klassiska tvåglasfönster är generellt sett billigare än treglasfönster. För tvåglasfönster kan du räkna med en kostnad på någonstans mellan 700 och 3000 kronor och treglasfönster kan kosta allt från 2000 till 5000 kronor – beroende på vilken storlek du behöver, vilken typ av karmar du väljer och om fönstret är fyllt med ädelgas eller inte.

Energiglas när du byter fönster?

Sedan styrs priset för ett fönsterbyte också mycket av om du vill ha energisparglas eller vanliga fönsterglas. Väljer du energisparglas blir oftast priset för ditt fönsterbyte lite högre, men i gengäld sparar du in pengar i det långa loppet genom minskad energiförbrukning. Energisparglas är nämligen ytbehandlade för att reflektera värme och kan därigenom spara energi genom att utnyttja den befintliga värmen i huset – om och om igen. Ju lägre så kallat u-värde ett fönster har, desto bättre isolering får du.

Lägre kostnad med skatteavdrag

Arbetskostnaderna påverkar ju så klart också priset för ett fönsterbyte. Oftast är det bättre att anlita en hantverkare än att ge sig på att installera sina nya fönster själv. Se bara till att anlita en firma du kan lita på, så att arbetet blir korrekt från början – annars kan priset för ditt fönsterbyte i slutändan bli högre än väntat. Kolla gärna med flera olika hantverksfirmor och jämför deras pris för fönsterbyte (ta in prisförfrågningar gratis via länken) innan du bestämmer dig.

Cirkapris per fönster i fönsterbytet

Många firmor erbjuder både fönster och arbete till ett paketpris, men du kan också välja att köpa dina fönster själv och sedan anlita en fackman för att utföra själva installationen. Att anlita en hantverkare brukar gå på någonstans mellan 400 och 600 kronor för en timmes arbete. Sedan beror det ju så klart på hur många fönster du ska installera, samt hur mycket arbete som krävs för varje fönster, men räkna med ungefär 1000-2000 kronor i per fönster. Här har du dock möjlighet att utnyttja ROT-avdraget för att få ner priset för ditt fönsterbyte.

Räkneexempel på pris för fönsterbyte

Detta exempel är taget från ett verkligt fönsterbyte som utfördes i södra Sverige våren 2012. Alla fönsterbyten är som sagt olika så använd detta som en fingervisning för hur det kan se ut, inte som en mall för hur priserna måste ligga. Som alltid gäller att ta in offerter från några olika firmor för att sedan göra sitt val efter att du lagt offerterna sida vid sida för att se vilken som är billigast och bäst. I detta exempel har kunden valt en fönsterfirma som skött både inköpet av fönster samt monteringen av dem. Sådana helhetslösningar blir oftast billigast såvida du inte har egna bra kontakter som kan ge dig bra inköpspris på dina fönster.

Offert på fönsterbyte (alla priser inkl. moms)

  • Två dubbelfönster, träkarm med aluminiumöverdrag, u-värde 0.9: 8 780 kr (3 490 kr/st)
  • Två enkelfönster, aluminiumfönster, u-värde 1.1: 2 892 kr (1 449  kr/st)
  • Fyra dekorfönster enkelglas för tillbyggnad, 8 320 kr (2 080 kr/st)
  • Pivåhängt takfönster, u-värde 1.2, 7 895 kr
  • Totalt pris för fönsterbytet (material): 27 887 kr
  • Installationskostnad (inkl. moms): 10 980 kr (610 kr/h, 18 timmar)
  • Resekostnad: 700 kr
  • ROT-avdrag (halva arbetskostnaden): -5 490 kr
  • Slutpris fönsterbyte, material och installation: 34 077 kr

Har du egna prisuppgifter att dela med dig av? Vill du se om din offert är rimlig eller vad ditt fönsterbyte kan tänkas kosta? Dela med dig på vår debattsida för pris på fönsterbyten.

Fönsterfaktorerna som styr prisnivån

Enkelt uttryckt kan man säga att följande faktorer avgör hur högt eller lågt pris du får på att köpa dina fönster.

Höjer priset Sänker priset
Bättre värmeisolering (lågt u-värde) Sämre värmeisolering (högt u-värde)
Annorlunda/ovanliga mått Standardmått
Välja första bästa fönsterfirma Förhandling med flera fönsterfirmor
Målning/ovanligt färgval Standardfärg från tillverkaren
Kort framförhållning och kort tid för montering/installation Flexibilitet och långsiktighet.
Specialfönster, t.ex. takfönster, dekorfönster, m.m. Standardfönster (enkel/dubbel)
Storstad Mindre ort

Vill du veta mer om alternativ till fönsterbytet rekommenderar vi vår special om fönsterrenoveringar.